Loose leaf tea online uk

Aromat porannej kofeiny jest zależny zwłaszcza od metody jej palenia, przygotowania, a przede wszystkim od sposobu stosowanych ziaren kawy. Kawowiec jest drzewem, które w pierwotnych założeniach, osiąga wysokość 15 metrów. Na świecie spotkać możemy ponad 60 gatunków kawowca, jednakże dziś prym wiedzie Arabika i Robusta. Arabica to jeden z najpopularniejszych ziaren kawy, który obejmuje 70% rynku. Jej ziarna są podłużne, z kolei wewnątrz znajdziemy charakterystyczny szew który tworzy literę „s”. Kofeina zaparzona z ziaren Arabika jest delikatna i smakowita, jak również ma niską zawartością kofeiny, która waha się pomiędzy 0,9 a 1,7%. Zważywszy na szczególne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest przeważnie w Kolumbii, Indiach, a także na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty znajdują się niemal na każdej sklepowej półce. Kluczową różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten rodzaj ziaren kawy został odkryty dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił zwłaszcza fakt, że drzewa z tego rodzaju są znacznie bardziej wytrzymałe na warunki klimatyczne, jak i rosną częściej niż Arabika. Ziarna Robusty są owalne i mają prosty szew. Robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w hodowli. Rośnie na całym świecie w regionach strefy międzyzwrotnikowej. Bardzo duże plantacje tej odmiany są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Roślina ma po 22 chromosomy w pojedyńczej komórce dlatego się ją hoduje. Jest też bardziej uodporniona na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze. Smak tego rodzaju kawy jest mniej delikatny, ostrzejszy, bardziej gorzki. Posiada też znacznie więcej kofeiny niż odmiana arabiki, dlatego ma silniejsze właściwości pobudzające.

Autor: Instant coffee online uk