Inna filozofia odżywiania

W zgodzie z chińską filozofią to, co jemy musi być zbieżne z naturą sześciu żywiołów, które zarządzają wszechświatem. Znakami żywiołów mogą być np. Ogień, Metal oraz Woda, a któremukolwiek z nich odpowiada określony smak, do którego przypisane są dane produkty spożywcze. Krzew: na przykład twaróg, kwaśne owoce, pomidory, białe wino. Ogień: na przykład czerwone wino wrzątek. Ziemia: na przykład orzechy laskowe. Metal: np cebula. Wody: na przykład ryby morskie zimna woda
Kuchnia prowadzona według koncepcji 4 smaków ulega okresowemu panowaniu pięciu Żywiołów, co połączone może być z porami roku: Wiosna-Drzewo, Schyłek Lata-Ziemia, Zima-Woda. Kolejnej porze cyklu określony jest nasz zegar biologiczny oraz konkretne narządy. Dla przykładu żołądek położony jest w żywiole Ziemi. Sporządzając potrawy związane z tym żywiołem będziemy wspierać żołądek, ochraniając go przed rozmaitymi chorobami. Jako że żywioł Ziemia związany może być ze schyłkiem lata, więc tylko w tymże terminie musimy szczególnie zadbać o nasz żołądek. Plusy: - poprawa przemiany materii - nie musimy liczyć kalorii oraz analizować indeksu glikemicznego Wady: - podstawy diety są dosyć trudne (trzeba wiedzieć, jakie artykuły przynależą do konkretnego żywiołu także z którym żywiołem związane określone narządy wewnętrzne) - sezonowa eliminacja czynników pokarmowych (np. zimą nie jest wartościowe spożywanie warzyw, pojawiają się one dopiero latem).
Poleca:: rimedi naturali per aumentare il seno